INICICONTACT@BUSCARLINKS INFORMACION
les males companyies

Amb una freqüència relativa, els que tenim fills transformam la prevenció amb premonició. Passam d'avançar-nos als esdeveniments, perquè ens basam en la nostra experiència i en la d'altres, a estar en alerta contínua, i pensam que als nostres éssers estimats els ocorrerà alguna de les moltes desgràcies possibles. Aquest mal viure, originat per l'estima que els tenim, pot tenir un efecte perjudicial per a la nostra salut i la convivència amb els éssers estimats (més aviat feim mals averanys en lloc d'actuar com a adults amb experiència), i provocam tensions que ens distancien dels fills, i aquests, al final, trien l'opció de no tenir en compte cap dels nostres avisos.

 I si alguna cosa dolenta els ocorre o si la seva conducta no ens agrada, la mateixa estimació ens fa creure que tot açò és causat perquè freqüenten males companyies. Els nostre estimat bebè, ja una mica crescudet, no pot ser així, ells el van canviar.

Suposem que el nostre bebè ja és adolescent i, per prevenció, consultam quines són les causes de mort i malaltia que més s'associen a aquest grup. En resultarà que els accidents, i més concretament els associats a ciclomotors; són una les causes més importants de mort i d'invalidesa dels adolescents.

Tot el dia pensam què deuen fer per aquests móns de Déu, com tarden a tornar, que poc que ens expliquen allò que els interessa... Però arriba el seu aniversari i som nosaltres mateixos qui els facilitam la pitjor companyia: LA MOTO. Si hi afegim l'escassa sensació de perill que tenen a aquesta edat, les presses, la típica manca de concentració en la majoria de temes i, per descomptat, el nostre exemple, tenim el còctel final.

El casc, suposant que se'l posen, sembla que és més aviat un salconduit perquè no ens multin que no un protector del cervell, ja que amb massa freqüència no el duen cordat ni sol ser integral. I tot açò sense comptar el perill que suposa per als altres: els més joves i les persones grans.

En les comptades ocasions en què els que conduïm cotxe ens aturam, no és estrany que ens passi apel davant un ciclomotor que atropelli el vianant confiat. Tot açò sense fer referència al terrible renou que provoquen si han trucat (legalment?) el ciclomotor.

Una escriptora contemporània espanyola deia una cosa com ara que els adolescents eren nàufrags que surten de la platja de la infantesa i intenten arribar a l'illa dels adults. Deu ser, la moto, una bona companyia?


FRANCISCO J. SÁNCHEZ CABRERA. Metge.

 
Ajuntament de Ciutadella  
Policia Local de Ciutadella  2019